Пропускане към основното съдържание

Кои са причините, заради които останахме извън Шенген

Кои са причините, заради които останахме извън Шенген

Можеше ли България да бъде приета в Шенген? Да, ако не съществуваха поне четири важни политически причини. И далеч не всички зависят от България. Странно е, че почти никой не говори тъкмо за тях, пише Александър Андреев.

"Не искам да членувам в клуб, който би приел тъкмо мен за свой член" – легендарното самоиронично признание на Граучо Маркс би било подходящо като една почтена българска реакция на шенгенското „не“. Но за това „не“ изобщо не бива да виним само България и нейните власти. В тази едносрична думичка всъщност сублимират поне четири съвсем различни политически обстоятелства.

Най-решаващото

Първото е най-решаващо, макар че за него най-малко се говори: както ЕС, така и Шенгенското споразумение като негов придатък, са недонаправени квази-държави с тежки конструктивни дефекти. За да не навлизаме в подробности: става дума за възникващи в момента, още неулегнали конструкции, където правилата се пишат в движение и понякога се интерпретират произволно, а в последна сметка важните решения почти винаги зависят от едно или друго национално правителство, от неговите вътрешнополитически интереси и от моментното му „настроение“. Ето защо се оказа, че позицията на мнозинството в Шенген, включително на Берлин и на Париж, практически не може да се наложи срещу упоритостта на една или две средноголеми европейски държави.

Нидерландия и проблемът с мигрантите

Второ: Защо точно упорстват Австрия и Нидерландия? Най-краткият отговор гласи: по вътрешнополитически причини и защото им е безплатно. Нека да си припомним, че предишното правителство на Марк Рюте падна в резултат от така наречената Афера с детските надбавки. След публикации в нидерландските медии, според които хиляди семейства на пришълци от България мамели държавата с надбавките, близо 20 000 родители трябваше да връщат със задна дата получените надбавки и изпаднаха в мизерия. И когато се оказа, че обвинението е неоснователно, през януари 2021 Рюте си подаде оставката. Сега той отново е премиер, но проблемът с мигрантите очевидно все още не му дава мира. Както и на част от избирателите му.

Австрия и контролът по външните граници

Сходно е положението и с ветото, наложено от Австрия. Сегашният австрийски канцлер, консерваторът Карл Нехамер, още като министър на вътрешните работи си изгради имиджа на един от най-ревностните агитатори за максимално суров контрол по външната граница на ЕС. И днес тъкмо притокът на мигранти по така наречения Балкански маршрут му осигурява привидно непоклатим аргумент срещу приемането на България и Румъния – аргумент, който в Австрия определено му носи сериозни политически дивиденти. И не му причинява непосредствени вреди нито в ЕС, нито в Шенгенското споразумение. Тоест, поради споменатите конструктивни дефекти, Хага и Виена могат „безплатно“ да наложат волята си.

България и Румъния „в пакет“

Третото политическо обстоятелство е възстановеното сдвояване между България и Румъния, което за няколко правителства в Шенгенска Европа създава тъй да се каже „прегледност“ и поражда въздишка на облекчение.

Доколкото все повече се налага мнението, че двете бяха приети прибързано в ЕС, а и до днес „не са си написали домашното“ по върховенството на закона (независимо че беше вдигнат Механизмът за сътрудничество и проверка), отказът на бъдат приети в Шенген изглежда като много подходящ сигнал както към собствените избиратели (да речем в Нидерландия или Австрия), така и към чакащите в преддверието на ЕС: Втори път няма да допуснем същата грешка!

Слабостите в България

За четвъртото политическо обстоятелство, специално в случая с България, вече всичко е казано. Накратко: никакъв напредък в съдебната реформа, зле функционираща правова държава, убийствени външни оценки за равнището на корупцията и на манипулациите в правосъдието, нестабилна и съмнителна охрана на европейската външна граница, сведения за всевъзможни трафици, масова емиграция към по-богати държави… Като прибавим към това и вече дългогодишната правителствена криза, както и двусмислените политически и народни реакции към войната на Русия срещу Украйна, под черта получаваме една държава, която наистина не би трябвало да иска да членува в клуб, готов да приеме тъкмо нея.

В обобщение. За вчерашното „не“ са виновни конструктивните дефекти на ЕС и на Шенген, политическото сметкаджийство и лицемерие на няколко правителства, а най-вече – застоят в България, продължаващ вече десетилетие и половина. Дано гражданите на страната не чакат още толкова, докато най-сетне получат достъп до „Европа без граници“.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на редакцията на audio-news.info, като цяло.

Източник: DW | Автор: Александър Андреев

Не съм изненадан, защото отдавна имаше политически знаци за това, че България за пореден път ще остане извън Шенген. Това решение в известен смисъл е правилно. Винаги тези решения са политически, когато са свързани с постигането на няколко критерия, казва в ефира на “БНР“ политологът Иван Начев и допълва:

Подкаст: BNR | Снимка: iStock

Коментари

ПОПУЛЯРНО

Революционна терапия излекува 13-годишно момиче с нелечима форма на рак (Видео)

13-годишно момиче от Великобритания с нелечима форма на левкемия е било излекувало след терапия с нов медикамент, определян като "революционен", съобщи BBC . До решението за използването на иновативното лекарство се е стигнало след като всички останали медикаменти за левкемия не са дали резултат. Лекарите от лондонска болница решават да използват постиженията на биологичното инженерство, за да ѝ създадат живо лекарство. Шест месеца по-късно ракът вече не може да бъде открит в  тялото на момичето. Въпреки това тя остава под лекарско наблюдение, в случай че се появи отново. Проф. Waseem Qasim който е част от екипа Алиса решава да дари косата си, когато разбира, че така или иначе ще я загуби Снимки: BBC

За Елизабет Втора като глава на Англиканската църква и защитник на вярата

Само Луи 14-и е управлявал в Европа по-дълго от нея. Кралица Елизабет Втора остана 70 години на трона и през цялото време беше глава на Англиканската църква. В понеделник ще бъде погребана до покойния си съпруг принц Филип. По време на националния траур и предаването на короната се отиграват древни ритуали, но участието на Църквата на Англия винаги е на предно място. След отделянето на англиканската църква от Ватикана, ролята на монарха става много важна. Това обясни пред БНР негово преподобие каноник Лий Франсис-Декани, чиято енория е в графство Есекс. "Титлата, която се дава на монарсите, е "Върховен управител на Църквата на Англия"или Глава на църквата. При коронясването, монархът получава още титлата "Защитник на вярата". Това означава, че кралицата, или сега кралят, имат централна роля в текущия живот на църквата, като назначаването на епископите и приемането на съответното законодателство“. Ваше преподобие, нека поговорим още малко за Англиканската църкв

ООН настоява за спешна хуманитарна помощ от $160 млн. за бедстващ Пакистан (Видео)

ООН иска да бъдат предоставени 160 милиона долара в подкрепа на Пакистан. Държавата е засегната от безпрецедентни наводнения. Световната организация и пакистанското правителство ще отправят утре официална молба за набавяне на тази сума за спешно подпомагане на страната, предаде Франс прес, като се позова на Стефан Дюжарик, говорителя на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, цитирани от БНР. Очаква се ситуацията да се влоши, тъй като валежите продължават, каза говорителят на Гутериш. Той добави, че ООН "вече е осигурила седем милиона долара от други програми, за да покрие най-спешните нужди. Още три милиона долара са били отпуснати от Фонда на ООН за извънредни ситуации. Десетки милиони жители на Пакистан страдат от най-проливните мусонни дъждове от три десетилетия. Най-малко 1136 души загинаха, много къщи бяха унищожени, а жизненоважна земеделска реколта - съсипана. Снимки: Getty Images, БГНЕС