Пропускане към основното съдържание

Ще спре ли гласуването с машини купуването на гласове?

Ще спре ли гласуването с маши купуването на гласове?

Петьо Блъсков и Атанас Бояджиев влязоха в спор "за" или "против" хартиената бюлетина в студиото на BG ON Air.

"За" или "против" хартиената бюлетина, която взриви парламента?

"В България се гласува с хартиена бюлетина в секции с под 300 души, така че ние имаме такова гласуване и в този момент. Хартиената бюлетина си съществува в изборния процес. Води се такъв спор при положение, че липсата на контрол върху машинното гласуване в този му вид е доказан", заяви журналистът Петьо Блъсков в студиото на "Денят ON AIR".

Според адвокат Атанас Бояджиев в квартал "Столипиново" по време на избори сигналите за нарушения в изборния ден за над 10. Той смята, че проблемът не е само в недействителните бюлетини, а в голямата фалшификация и подмяна на протоколи в изборната нощ. Той оприличава това на кражба и изкривяване на вота на българите, докато машините са спестили недействителните гласове.

"Машините не дават възможност за контрол на избора и лишават гражданите от правото да контролират избора. Има машини, които дават бюлетината на човека и той я вижда", каза Блъсков пред Bulgaria ON AIR.

Бояджиев отбеляза, че досега няма нито един подаден сигнал за нарушение или за манипулиране на машина.

"Има политическа криза в момента. Доверието до такава степен е спаднало в Народното събрание и в партиите, които, за съжаление, не вземат никакви мерки. Виждаме как те се капсулираха, изключиха гражданските квоти. Представят кандидати, които явно хората не ги одобряват", подчерта той.

"Тук, вместо да се пристъпи към следващ етап, към опресняване на тези партии, към млади лица, партиите на статуквото се самоизбират. Менюто трябва да се промени. Трябва да имаме право на избор. Трябва тази политическа криза да я преодолеем и можем само с нови лица, нови политики. Още от същото няма нужда", добави Бояджиев.

Блъсков е категоричен, че с флашка е подменен вотът и на последните избори, където първа политическа сила стана ГЕРБ, и на предишните, където първа политическа сила беше "Продължаваме промяната". Той е твърд, че машината е черна кутия, над която няма никакъв контрол.

"Машинният вот спира купуването на гласове, спира индианската нишка, защото не могат да снимат бюлетините. В "Столипиново" политическите сили ги научиха тези хора да гласуват срещу пари - 50 лв. за глас. В следващия момент, когато дойде машината и не се плаща, тези хора просто не излизат да гласуват. Въпреки това 80-годишна жена от ромски произход, която трудно говори български език, се справи с машината. Възрастните хора нямат проблем с гласуването", посочи Бояджиев.

Той обясни, че гласовете стават недействителни чрез белязване на самите бюлетини.

"Не съм склонен да вярвам на нашите пропагандисти и разни други, които се тръшкат. Тръшкат се защото им отива властта на кино. Като се махнат машините, 2 партии няма да ги има, даже 3", коментира Блъсков.

Снимка: Ладислав Цветков | Видео: bgonair.bg | Аудио: bnr.bg

Коментари