Пропускане към основното съдържание

Професор Мориц Шуларик за растящата инфлация и тенденцията за обръщане

Професор Мориц Шуларик за растящата инфлация и тенденцията за обръщане

Аудио подкаст: Големите печалби сега се правят от компании, които продават на все по-високи цени, но разходите им не растат толкова силно. Чуйте коментара на експертите на ЕЛАНА Трейдинг – Димитър Георгиев и Цветослав Цачев.

Дали високата сега инфлация няма да стане постоянна? Икономистът Мориц Шуларик твърди пред DW, че поне в Европа има надежда за обрат. "Изправени сме пред уникални предизвикателства", казва той.

Мориц Шуларик: В най-значителна степен това бе предизвикано от рязкото покачване на цените на енергията след началото на руската агресия срещу Украйна. Към това се добави и фактът, че по същото време излязохме от пандемията. Много страни отвориха почти едновременно икономиките си, което доведе до увеличено потребление. Това пък оказа голям натиск върху цените, особено защото на някои места веригите за доставки се оказаха прекъснати.

Едно от утвърдените средства е централните банки да повишат лихвените проценти. В момента това се случва доста активно в САЩ, а ЕЦБ е малко по-колеблива. Но обръщане на тенденцията засега още не се забелязва. На какво се дължи това?

Шуларик: Ситуацията в Европа е по-различна от тази в САЩ. Инфлацията в САЩ е също толкова висока, колкото и в Европа, но там не страдат от по-високи цени на газа или бензина. В Европа основният двигател на инфлацията е енергията, цените за която нараснаха с над 40%. Въпреки това смятам, че се очертава обръщане на тенденцията: от една страна - поради охлаждането на икономиката, а от друга - поради факта, че в Европа очевидно вече доста успешно се пести газ. В резултат на това намаляха и очакванията за нови повишения на цените на природния газ за следващата година. Това означава, че е възможно да се окажем в ситуация, при която идната година инфлацията в Европа да се понижи много по-бързо, отколкото тази в САЩ.

Какви ще са последиците от сегашното повишаване на лихвените проценти?

Шуларик: По принцип бих оценил развитието на лихвените проценти и лихвената политика на ЕЦБ като много положителни и правилни. Тя реагира на нарастващите нива на инфлация. Това е логично за всички. Банката иска леко да намали търсенето, така че общите инфлационни очаквания да останат стабилни, а гражданите да разберат, че става дума за еднократно явление. Разбира се, фактът, че ЕЦБ сега предприема толкова силни контрамерки, има своите последици. Например, ако искате да си купите къща или апартамент, ще видите, че лихвените проценти рязко са се повишили.

Това се отразява и на държавния дълг. Не веднага, тъй като не е необходимо държавният дълг да се рефинансира изцяло всяка година, но през следващите няколко години ще стане ясно, че времето, когато държавата трябваше да харчи все по-малко за лихвите по дълга си, вече е отминало. Сега ще трябва бавно и постепенно да се приспособяваме към факта, че лихвените проценти по държавните облигации отново ще се повишат и по този начин разходите за лихви в германския бюджет и в бюджетите на различните държави също ще нараснат.

Какви предизвикателства ни очакват още?

Мисля, че сме изправени пред уникални предизвикателства. Дори ако погледнете само икономическата история, става ясно следното: държавите сега са конфронтирани с предизвикателства, които са толкова сериозни, че са сравними с война. И тя се води на прага на Европа, на прага на ЕС, поради което има и съответните последици за енергийните пазари.

Тук не става дума за някаква си война изобщо – тя се води от Русия, която нападна Украйна, а същата тази Русия доскоро беше нашият най-важен доставчик на енергия. Това е исторически уникална ситуация. И е напълно възможно отново да се наложи да поемаме повече нови дългове, отколкото ни се иска. Това може да се окаже необходимо, за да преминем през тази тежка зима, да се справим с това тежко предизвикателство. В крайна сметка трябва да признаем, че се намираме в извънредна историческа ситуация.

*Мориц Шуларик (роден през 1975 г.) е професор по икономика. Изследва и преподава в Института по макроикономика и иконометрия към университета в Бон, както и в Sciences Po, Париж. Провежда редица изследвания на причините за финансовите кризи и трансформацията на финансовата система.

Снимка: Bloomberg L.P. | Аудио подкаст: Elana trading

Коментари

ПОПУЛЯРНО

Революционна терапия излекува 13-годишно момиче с нелечима форма на рак (Видео)

13-годишно момиче от Великобритания с нелечима форма на левкемия е било излекувало след терапия с нов медикамент, определян като "революционен", съобщи BBC . До решението за използването на иновативното лекарство се е стигнало след като всички останали медикаменти за левкемия не са дали резултат. Лекарите от лондонска болница решават да използват постиженията на биологичното инженерство, за да ѝ създадат живо лекарство. Шест месеца по-късно ракът вече не може да бъде открит в  тялото на момичето. Въпреки това тя остава под лекарско наблюдение, в случай че се появи отново. Проф. Waseem Qasim който е част от екипа Алиса решава да дари косата си, когато разбира, че така или иначе ще я загуби Снимки: BBC

За Елизабет Втора като глава на Англиканската църква и защитник на вярата

Само Луи 14-и е управлявал в Европа по-дълго от нея. Кралица Елизабет Втора остана 70 години на трона и през цялото време беше глава на Англиканската църква. В понеделник ще бъде погребана до покойния си съпруг принц Филип. По време на националния траур и предаването на короната се отиграват древни ритуали, но участието на Църквата на Англия винаги е на предно място. След отделянето на англиканската църква от Ватикана, ролята на монарха става много важна. Това обясни пред БНР негово преподобие каноник Лий Франсис-Декани, чиято енория е в графство Есекс. "Титлата, която се дава на монарсите, е "Върховен управител на Църквата на Англия"или Глава на църквата. При коронясването, монархът получава още титлата "Защитник на вярата". Това означава, че кралицата, или сега кралят, имат централна роля в текущия живот на църквата, като назначаването на епископите и приемането на съответното законодателство“. Ваше преподобие, нека поговорим още малко за Англиканската църкв

ООН настоява за спешна хуманитарна помощ от $160 млн. за бедстващ Пакистан (Видео)

ООН иска да бъдат предоставени 160 милиона долара в подкрепа на Пакистан. Държавата е засегната от безпрецедентни наводнения. Световната организация и пакистанското правителство ще отправят утре официална молба за набавяне на тази сума за спешно подпомагане на страната, предаде Франс прес, като се позова на Стефан Дюжарик, говорителя на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, цитирани от БНР. Очаква се ситуацията да се влоши, тъй като валежите продължават, каза говорителят на Гутериш. Той добави, че ООН "вече е осигурила седем милиона долара от други програми, за да покрие най-спешните нужди. Още три милиона долара са били отпуснати от Фонда на ООН за извънредни ситуации. Десетки милиони жители на Пакистан страдат от най-проливните мусонни дъждове от три десетилетия. Най-малко 1136 души загинаха, много къщи бяха унищожени, а жизненоважна земеделска реколта - съсипана. Снимки: Getty Images, БГНЕС