Пропускане към основното съдържание

Парламента реши България да предостави оръжие за Украйна

 

Парламента реши България да предостави оръжие за Украйна

Аудио подкаст - Проф. Тодор Тагарев: България има много какво да даде като военна помощ на Украйна.

Слабостта и страхът съблазняват агресорите, които обикновено търсят лесни жертви. Затова решението на България да предоставя военна помощ на Украйна е правилно, смята Петър Чолаков.

С решението да предостави военна помощ на Украйна, 48-ото Народно събрание успешно взе своя поправителен изпит и изпълни своя дълг. Украйна бе нападната от Русия, защото дръзна да мисли и действа като суверенна държава, която, напук на имперското високомерие на Кремъл, потърси място в ЕС и НАТО, от които част е и България. Като член на тези семейства, нашата страна не може да бъде безучастна.

През май 47-то НС се престраши единствено да позволи, гласувайки предложението на ПП, да ремонтираме украинска военна техника, както и да изпратим каски и бронежилетки за Киев. Предложението на ДБ за военна помощ бе подкрепено само от депутати от ГЕРБ.

Без оръжие в ръцете ще умрем, но пък защитени - така, не без ирония, Дмитро Кулеба, външният министър на Украйна, коментира тогава "половинчатата" българска подкрепа.

Що за неутралитет е това, г-н Костадинов?

До момента Киев не е искал ремонт на военна техника. За сметка на това преди дни стотици украински българи изпратиха отворено писмо до президента Радев и правителството, в което молят за военна помощ срещу руския войнишки ботуш. Писмото опровергава твърденията на нашите кремълски "патриоти", според които българите в Украйна били подложени на гнет от Киев. Апелът на сънародниците показва защо българският "неутралитет", който уж проповядват от БСП и "Възраждане", няма нищо общо с родолюбието.

От формацията на Петков заеха по-твърда позиция в подкрепа на Киев. ДПС облякоха най-евроатлантическите си костюми. Дори "новаците" от "Български възход" на Стефан Янев дадоха плах знак, че могат да се откажат от шпагата между Брюксел и Москва.

Президентът Радев, назначеният от него служебен кабинет, БСП и "Възраждане", които са против решението на НС за военна помощ, обаче продължават да опаковат малодушието си като "призив към трезво мислене" - "в името на неутралитета" и "срещу войнолюбците".

За какъв "неутралитет" обаче говорите, г-н Костадинов, когато на митингите Ви почти без изключение има руски знамена, някои даже по-големи, по-импозантни от българските?

Ами Вашият "неутралитет", г-жо Нинова? Защо са тези "трикове"? Бъдете честна към своите избиратели. Публична тайна, е че българските оръжия достигаха до Киев, докато бяхте вицепремиер в кабинета "Петков".

Президентът Радев и тези, които мислят като него, смятат, че изпращайки оръжие за Украйна, България се излага на риск.

Не, България не се излага на риск

Аз твърдя точно обратното: решението на НС с нищо няма да повиши риска за страната ни. Повтарям: нашето оръжие вече е на сцената на бойните действия. Решението на НС е закъсняло. То е формалност, макар и с огромно, символно значение. С него отговаряме на призива на Европейския парламент от началото на октомври да заемем ясна позиция спрямо руската инвазия.

Като натовска държава, ние отдавна сме на мушката на Москва, нищо че оттам официално ни обявиха за "неприятел" едва преди няколко месеца.

ГРУ не е спирало да действа на българска територия. За това говорят финансираните от Москва политически проекти, петоколонниците и четирихилядниците, които се радваха на енергийната зависимост на България от Русия. Ами данните, че руски агенти са застрашавали живота на български граждани (случаят "Гебрев")? Ами хакерските атаки, дирижирани от Москва (при последната, през октомври, мишена бяха 14 сайта на министерства, агенции и др.)?

Нима руският президент Путин приведе доказателства, когато замеси страната ни във взрива на кримския мост? Впоследствие Кремъл смени "тезата си", но извинение, разбира се, не последва.

На фона на ясното "отношение", което Русия демонстрира спрямо България, не мисля, че с решението на парламента рискът за страната ни се повишава. Точно обратното. Слабостта и страхливостта съблазняват агресорите, които обикновено търсят лесни жертви. Твърдостта на убежденията и силата на характера обезкуражават побойниците.

Важно е също, че в т. 3 от решението военната помощ за Украйна се обвързва с модернизацията на българската армия. Правителството трябва, в срок от 1 месец, да проведе преговори с партньорите в НАТО и ЕС за намиране на "заместващи способности", като така се ускори освобождаването от старото съветско въоръжение.

Съдейки по изказванията на военния министър Димитър Стоянов, не е изключено обаче служебният кабинет "Донев" да се опита да осуети под някакъв претекст изпълнението на решението на парламента. Това би задълбочило политическата криза и би създало опасен прецедент.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология на БАН. То може да не съвпада с позициите на редакцията на audio-news.info като цяло. 

Автор: Петър Чолаков | Снимка: Atlantic Council | Аудио: Радио "Стара Загора" | Видео: bgonair.bg

Коментари

ПОПУЛЯРНО

Революционна терапия излекува 13-годишно момиче с нелечима форма на рак (Видео)

13-годишно момиче от Великобритания с нелечима форма на левкемия е било излекувало след терапия с нов медикамент, определян като "революционен", съобщи BBC . До решението за използването на иновативното лекарство се е стигнало след като всички останали медикаменти за левкемия не са дали резултат. Лекарите от лондонска болница решават да използват постиженията на биологичното инженерство, за да ѝ създадат живо лекарство. Шест месеца по-късно ракът вече не може да бъде открит в  тялото на момичето. Въпреки това тя остава под лекарско наблюдение, в случай че се появи отново. Проф. Waseem Qasim който е част от екипа Алиса решава да дари косата си, когато разбира, че така или иначе ще я загуби Снимки: BBC

За Елизабет Втора като глава на Англиканската църква и защитник на вярата

Само Луи 14-и е управлявал в Европа по-дълго от нея. Кралица Елизабет Втора остана 70 години на трона и през цялото време беше глава на Англиканската църква. В понеделник ще бъде погребана до покойния си съпруг принц Филип. По време на националния траур и предаването на короната се отиграват древни ритуали, но участието на Църквата на Англия винаги е на предно място. След отделянето на англиканската църква от Ватикана, ролята на монарха става много важна. Това обясни пред БНР негово преподобие каноник Лий Франсис-Декани, чиято енория е в графство Есекс. "Титлата, която се дава на монарсите, е "Върховен управител на Църквата на Англия"или Глава на църквата. При коронясването, монархът получава още титлата "Защитник на вярата". Това означава, че кралицата, или сега кралят, имат централна роля в текущия живот на църквата, като назначаването на епископите и приемането на съответното законодателство“. Ваше преподобие, нека поговорим още малко за Англиканската църкв

ООН настоява за спешна хуманитарна помощ от $160 млн. за бедстващ Пакистан (Видео)

ООН иска да бъдат предоставени 160 милиона долара в подкрепа на Пакистан. Държавата е засегната от безпрецедентни наводнения. Световната организация и пакистанското правителство ще отправят утре официална молба за набавяне на тази сума за спешно подпомагане на страната, предаде Франс прес, като се позова на Стефан Дюжарик, говорителя на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, цитирани от БНР. Очаква се ситуацията да се влоши, тъй като валежите продължават, каза говорителят на Гутериш. Той добави, че ООН "вече е осигурила седем милиона долара от други програми, за да покрие най-спешните нужди. Още три милиона долара са били отпуснати от Фонда на ООН за извънредни ситуации. Десетки милиони жители на Пакистан страдат от най-проливните мусонни дъждове от три десетилетия. Най-малко 1136 души загинаха, много къщи бяха унищожени, а жизненоважна земеделска реколта - съсипана. Снимки: Getty Images, БГНЕС