Пропускане към основното съдържание

За Елизабет Втора като глава на Англиканската църква и защитник на вярата

Само Луи 14-и е управлявал в Европа по-дълго от нея. Кралица Елизабет Втора остана 70 години на трона и през цялото време беше глава на Англиканската църква. В понеделник ще бъде погребана до покойния си съпруг принц Филип. По време на националния траур и предаването на короната се отиграват древни ритуали, но участието на Църквата на Англия винаги е на предно място.

След отделянето на англиканската църква от Ватикана, ролята на монарха става много важна. Това обясни пред БНР негово преподобие каноник Лий Франсис-Декани, чиято енория е в графство Есекс. "Титлата, която се дава на монарсите, е "Върховен управител на Църквата на Англия"или Глава на църквата. При коронясването, монархът получава още титлата "Защитник на вярата". Това означава, че кралицата, или сега кралят, имат централна роля в текущия живот на църквата, като назначаването на епископите и приемането на съответното законодателство“.

Ваше преподобие, нека поговорим още малко за Англиканската църква, за възникването й и с какво тя е по-различна?

Историята на Англиканската църква започва с идването на бенедектинския монах Свети Августин Кентърбърийски на Острова с папската мисия да въведе християнството в Англия. В годините на Реформацията се стига до разрив между Ватикана и онези, които не искат повече да бъдат заедно с Рим и папата. Така Англиканската църква се отделя от римокатолическата. Разбира се, днес имаме много добри отношения с всички християни. След като националната ни църква къса връзките с Ватикана, ролята на монарха става много по-важна. Монархът поема някои от функциите, които има папата. Така в историята стигаме до крал Хенри Осми, който е искал да се разведе със съпругата си и да се ожени отново, за което папата не му е давал позволение.

Хенри Осми, разбира се, има специално място в историята на църквата и това е една цяла отделна голяма тема, на която са посветени много книги и филми, но да се върнем към днешните събития. Често по време на церемониите и траура бе изтъквано, че Елизабет Втора винаги е казвала, че църквата е съществена част от нейния живот...

Точно така. Тук могат да се кажат две неща. Първо, разбира се, трябва да споменем преплитането между роля на Църквата на Англия и ролята на монарха, което е видно от всички церемонии, свързани с коронацията и други ритуали. Но встрани от това, Нейно величество покойната Елизабет бе много отдадена и посветена на църковните дела. Това не винаги е било така - английските крале и кралици са имали доста различно поведение по отношение на църквата, но Елизабет бе абсолютно отдаден член и върховен управител, истинска жена-християнка.

Предстои погребението на Елизабет Втора. То ще бъде държавно. Бивш британски дипломат заяви, че ще е нещо невиждано досега. Какво бихте казали за него от гледна точка на църквата?

Мисля, че има два елемента в тази погребална служба. Първият е по-очевидният - това е държавно погребение, което означава, че ще бъде много величествено с войниците, гвардейците, маршируващите оркестри, тържествеността, стотиците хиляди хора. Но това не е първото държавно погребение, макар последното да бе след смъртта на Уинстън Чърчил през 1965 година. В същото време това ще бъде една обикновена християнска англиканска погребална служба. Молитвите, които ще прочетем за кралицата са същите, които аз чета всяка седмица за починалите в моята енория. Разликата ще дойде от красотата и величието на Уестминстърското абатство, музиката, церемониалността на ритуала. Това ще бъде едно величествено, помпозно, прекрасно събитие, но в същото време и една обиквовена християнска погребална служба.

Държавното погребение на кралица Елизабет Втора ще бъде в понеделник - 19 септември. То ще се проведе от 13.00 часа българско време в Уестминстърското абатство. Поканени са повече от 500 държавни глави, правителствени ръководители и други официални лица. Сред поканените няма представители на Русия, Беларус, Мианмар, Сирия, Венецуела и Афганистан.

Снимка: Reuters

Коментари